Characteristics of growth and development of young kalmyk cattle
DOI:
https://doi.org/10.56339/2305-9397-2023-2-1-92-100Ключевые слова:
live weight, body size, body Index, absolute growth, average daily growth, productivityАннотация
В статье привидены результаты исследовательской работы в кх «Максат» по продуктивности скот калмыцкой породы. Были исследованы экстерьерно- конституциональные особенности, были исследованы живая масса и взяты промеры, в результате чего были анализированы выводы.
В изучении роста и развитии молодняка калмыцкого скота важными показателями являются экстерьерные особенности, живая масса и среднесуточный прирости так же промеры. По результатам промеров и живой массе были оценены экстерьерные особенности телок и бычков при рождении и в возрасте 8 и 12 месяцев.
Взвешивание животных проводилось по утрам перед кормлением при рождении, в 8 и 12 месяцев, для дополнительной информации были использованы результаты бонитировки. Средняя живая масса при рождении телок показало 21,7кг, а среди бычков 24,4 кг. Живая масса бычков и телок с возрастом заметно увеличивалась, что показывает хорошую упитанность данной породы, кроме этого влияние внешных факторов, такие как полноценное кормление и хороший уход за молоняками.
В результате исследования можно заметить хорошую динамику живой массы, и улучшения экстерьерных особенностей, что можно сделать вывод, что рост и развитие молодняка калмыцкого скота в условиях в кх «Максат» протекает отлично.Это ещё раз доказывает, что калмыцкая порода играет главную роль не только в развитии мясного производства, так же для совершенствования генофонда мясных пород, в целях получения более продуктивной и качественной говядины.
Библиографические ссылки
REFERENCES
Grigorieva, M.G. Adaptation of beef cattle in the Krasnodar Territory / M.G. Grigorieva, I.N. Tuzov. – Krasnodar, 2017. – 121c
Baranovich E.S. The influence of the genotype of bulls and the season of the year on morphological and biochemical parameters of blood/ E.S. Baranovich, A.A. Salikhov, V.I. Kosilov, B.T. Kadralieva// Gylym zhane bilim.-2021.-No.1.-pp.90-95
Azilkhanova Zh. Fattening of cattle in the farm "Olzha"/ Zh. Azilkhanova,N.N.Shaugimbayeva,R.M. Kumganbayeva,B. Kulataev // Research, results. No. 4 (76) 2017 ISSN 2304-334-02. p.10-13.
Bozymov K.K., Technology of production of animal products./Nasambayev E.G., Kosilov V.I. West Kazakhstan Agrarian and Technical University named after Zhangir Khan. Uralsk, 2016. – Vol. 1.- 399s.
Gubaidullin N. Productive qualities of purebred and crossbred bulls / Tagirov H., Iskhakov R. // Dairy and meat cattle breeding. Special issue on beef cattle breeding. - 2011.- pp. 25-26
VILVER D.S. Innovative technologies in cattle breeding /Bykova O.A., Kosilov V.I., Nikonova E.A., Kubatbekov T.S., Zhaimysheva S.S..-Chelyabinsk, 2017. -196c
Methodological recommendations for the development of cattle breeding and feed production in the Republic of Kazakhstan, (team of authors), – Almaty, 2016. – 86 p.
Amanzholov K.J. Technological and breeding of cattle in Kazakhstan basics/Amanzholov K.J. Tamarovsky M.V., Karymsakov T.N., Zhumanov K.J.// Gylym zhane bilim.-2020.-No.3.-pp.25-30
Karymsakov T.N., Kineev M.A. State, prospects of conservation and development of genetic resources of cattle in Kazakhstan./ Karymsakov T.N., Kineev M.A.// Bulletin of Agricultural Science of Kazakhstan. - 2013. – No. 4. – p. 56.
Abu A.A. According to birth differences, young born calves are preserved features of growing in Kalmyk/Abu A.A., Kanapin B.K., Sadybaev U.Zh., Janabaev I.R.// Gylym zhane bilim.-2020.-No.3.-pp.3-9
Zhuzenov Sh.A. Breeding and technological bases for increasing the productivity potential of beef cattle./Zhuzenov Sh.A., Muskhanov, Zh.V., Umarov K.T., Sadykova L.U., Seitmuratov A.E.//Bastau Publishing House LLP, 2013, Almaty.-320 s
Tamarovsky M.V., Innovative directions of development of breeding business in meat cattle breeding of Kazakhstan / Tamarovsky M.V., Karymsakov T.N., Nasambayev E.G., Danilenko O.V.// Gylym zhane bilim.-2020.-No.2.-pp.122-129
A.T. Bisembaev Recommendations for the index evaluation of the breeding value of beef cattle / A.T. Bisembaev, Zh.M. Kasenov, A.G. Akbidaev,N.B. Seitebaev, B.B. Razak, B.K. Turganbekova. //Astana, 2014. – 30s. (ISBN 978-601-7276-74-9)
A.K. Saginbayev Development of breeding indices and improvement of methods for assessing breeding value in beef cattle breeding /A.K. Saginbayev, A.T. Bisembayev, J.M. Kasenov, N.J. Yeralin.//Bulletin of beef cattle breeding. All-Russian Scientific Research Institute of Beef Cattle Breeding. - No. 1, (93) 2016, pp. 7-11
Shamshidin A.S. Methodology for assessing the breeding value of beef cattle using the mathematical method BLUP AM /Shamshidin A.S., Saginbayev A.K., Bisembayev A.T., Kasenov Zh.M., Tamarovsky M.V., Nazarbekov A.B., Zhumanov K.Zh.//Astana, 2017. – 18 p.
Miroshnikov, S. A. Meat cattle breeding of Russia: the current state and prospects of development / S. A. Miroshnikov // Beef cattle breeding - priorities and prospects development materials of the international scientific and practical conference.2018. pp. 33-34
Vilver D.S. Innovative technologies in cattle breeding/D.S. Vilver, O.A. Bykova, V.I. Kosilov[et al.]. Chelyabinsk, 2017. - 198 p.
Vilver, D.S. Innovative technologies in cattle breeding./Vilver D.S., Bykova O.A., Kosilov V.I., Nikonova E.A., Kubatbekov T.S., Zhaimysheva S.S. - Chelyabinsk, 2017. - 152 p
Seitmuratov A.E. Dynamics of changes in live weight, growth intensity and meat productivity of crossbred young animals obtained as part of the breed transformation into conditions of the northern region of Kazakhstan/Seitmuratov A.E., Nazarbekov A.B., Yeralin N.Zh., Zhali S.T.// Gylym zhane bilim.-2020.-No.3.-pp.109-115
Gizatova N.V.Evaluation of meat products of heifers when using the feed additive "Biodarin" / N.V. Gizatova, D.I. Hismatullina, G.M. Dolzhenkova // In the collection: Agrarian science in the innovative development of the agro-industrial complex Materials of the International Scientific and Practical Conference within the framework of the XXVI International Specialized Exhibition "Agrocomplex-2016". – 2016. – pp. 69-76.NNN
Kayumov, F.G. The importance of meat breeds in the intensification of beef production [text] / F.G. Kayumov / / Bulletin of beef cattle breeding: materials of the international scientific and practical conference dedicated to the 75th anniversary of VNIIMS. - Orenburg, 2005. – Issue 58. Volume 1. –pp.73-79.
Zhuzenov, S.A. et al. Breeding and technological bases for increasing the productivity potential of beef cattle[Text] / Sh.A.Zhuzenov//Publishing house "Bastau" LLP-2013.Almaty, -320 pages